Κιστικόλη - Ορνιθοπανίδα Κιστικόλη

Κιστικόλη

Κιστικόλη ή Δουλαππάρης, Streaked Fantail Warbler (Cisticola juncidis)
Με 10 εκατοστά μήκος είναι αναμφίβολα ένα πολύ μικρό στρουθιόμορφο πουλί που αναπαράγεται στη νότια Ευρώπη, την Αφρική (εκτός από τις ερήμους και τα τροπικά δάση), τη νότια Ασία μέχρι και τη βόρεια Αυστραλία. Κύριο χαρακτηριστικό το καφετί χρώμα της πλάτης με τις μαυριδερές ραβδώσεις και την μαυριδερή ουρά με τις λευκές απολήξεις. Κοιλιά και στήθος κιτρινόξανθα, λάρυγγας λαιμός υπόλευκος. Στην εποχή της αναπαραγωγής τα αρσενικά έχουν πιο έντονες ραβδώσεις στην πλάτη, ενώ τα θηλυκά ανοιχτότερα με το κάτω μέρος πιο έντονο κιτρινωπό. Τα πόδια είναι σκούρο μπεζ έως πορτοκαλί.

Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae)➜ ✔Κιστικολιδόμορφα (Cisticolidae)




Οικότοπος ενδιαίτημα: Προτιμά μεγάλες ανοιχτές εκτάσεις όχι πολύ ξηρές, με μέτρια έως υψηλή βλάστηση, καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή σε περιοχές κοντά σε καλαμώνες. Προτιμώνται κυρίως τα ενδιαιτήματα κοντά σε νερό.
Η Κιστικόλη είναι ένα είδος με περιορισμένη ευρωπαική κατανομή, που περιορίζεται στις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, αλλά με αρκετά μεγάλη παγκόσμια κατανομή. Φτάνει μέχρι την Άπω Ανατολή & την νότια Αφρική.

Αναπαραγωγή: Φωλιάζει σε ανοιχτά εδάφη χωρίς δένδρα με ψηλό χορτάρι και πυκνή βλάστηση, επίσης σε χωράφια με σιτηρά ή εκτάσεις σε αγρανάπαυση. Είναι πολυγαμικό είδος, το αρσενικό ζευγαρώνει με έως και τρία θηλυκά. Στα νοτιότερα ενδιαιτήματα η περίοδος αναπαραγωγής αρχίζει τον Μάρτιο και στα βόρεια τον Απρίλιο. Αναπαράγεται συνήθως 2 φορές ανά έτος και σπανιότερα τρείς.
Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής το αρσενικό πετά σε ύψος 20 μέτρων και στη συνέχεια βουτά πρός το έδαφος ενώ ταυτόχρονα ακούγεται ένα μονότονο "Zipp" σε τακτά χρονικά διαστήματα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Χαρακτηριστικό του είναι ότι το αρσενικό χτίζει διάφορες ελλιπείς φωλιές οι οποίες στη συνέχεια ολοκληρώνονται από το θηλυκό.
Ο χρωματισμός των αυγών ποικίλει: υπάρχουν, λευκά, μπλέ, ροζ, με βούλες αλλά και χωρίς βούλες αυγά. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 12 έως 14 ημέρες και κλωσσάει μόνο το θηλυκό. Οι νεοσσοί τρέφονται μόνο από το θηλυκό. Τα νεαρά πουλιά αρχίζουν το πέταγμα μετά από 12 έως 15 ημέρες και παραμένουν στη φωλιά άλλες 10-20 ημέρες.

Διατροφή: Τρέφετε με έντομα, αράχνες και άλλα αρθρόποδα.

Υπάρχουν έως και 18 υποείδη:
- Cisticola juncidis juncidis συναντάται στη νότια Γαλλία, την Κορσική, τη Σαρδηνία, την Ελλάδα (κυρίως Κρήτη), την Τουρκία και την Αίγυπτο.
- Cisticola juncidis Cisticola συναντάται στη δυτική Γαλλία, την Ιβηρική Χερσόνησο, στις Βαλεαρίδες Νήσους και στη βορειοδυτική Αφρική.
- Cisticola juncidis neurotica συναντάται στο Ιράκ και στο δυτικό Ιράν.
άλλα τρία υποείδη βρίσκονται στην τροπική Αφρική, τρία στην Ινδία και το Νεπάλ, έξι στην ανατολική Ασία έως νότια την Ινδονησία και τρία στην Αυστραλία.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κιστικόλη

Back To Top