Μανδαρίνος - Ορνιθοπανίδα Μανδαρίνος

Μανδαρίνος

Μανδαρίνος (Aix)
Γένος χηνόμορφων πτηνών της οικογένειας των ανατιδών. Ζουν κυρίως στη Βόρεια Αμερική και στην Κίνα, από όπου μεταφέρθηκαν και σε άλλα μέρη. Έχουν μέτριο μέγεθος (γύρω στα 15-20 εκ.) και εκτρέφονται κυρίως για τον ωραίο χρωματισμό τους.
Κυριότερα είδη είναι η μανδαρίνος η σύζυγος (Aix sponsa), γνωστή και με την ονομασία καρολίνα, που ζει κυρίως στις ΗΠΑ, όπου και προστατεύεται από το κυνήγι με ειδικό νόμο, και η μανδαρίνος η περουκοφόρα (Aix galericulata), γνωστή και με την ονομασία μανδαρίνος. Είναι ένα είδος εντυπωσιακά όμορφης πάπιας με έντονα χρώματα, καλύπτουν όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για την επίδειξη του αρσενικού την περίοδο της αναπαραγωγής.
Ενδιαίτημα
Το φυσικό του περιβάλλον είναι η ανατολική Ασία, σήμερα όμως έχει μεταφερθεί και αναπαραχθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός τους βρίσκεται στην Ιαπωνία, όπου αριθμεί πάνω από 5.000 ζευγάρια.
Ενδημούν σε ρηχές λίμνες ή έλη με πλούσια βλάστηση. Κατά καιρούς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας, τόσο στη λίμνη των Ιωαννίνων όσο και της Καστοριάς.
Διατροφή
Οι μανδαρίνοι ενδημούν σε ρηχές λίμνες ή έλη με πλούσια βλάστηση και τρέφονται κυρίως με σπόρους, φυτά, έντομα, ψάρια και σαλιγκάρια.
Το είδος αυτό είναι σύμβολο της συζυγικής πίστης και ευτυχίας στην ανατολική Ασία.

Aix sponsa

Aix galericulata
Aix galericulata

Ετικέτες: Χήνες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μανδαρίνος

Back To Top