Σαλαγγάνα - Ορνιθοπανίδα Σαλαγγάνα

Σαλαγγάνα

Σαλαγγάνα (Collocalia)
Κοινό όνομα διάφορων πτηνών της φυλής κολλοκαλία (Collocalia) (η φυλή είναι μια ταξινομική βαθμίδα πάνω από το γένος, αλλά κάτω από την οικογένεια και την υποοικογένεια), που μοιάζουν με χελιδόνια και, όπως κι αυτά, ανήκουν στην οικογένεια των αποδιδών, της τάξης των αποδομόρφων.
Τα είδη που απαντιούνται στη νοτιοανατολική Ασία, στα αρχιπελάγη της Ινδονησίας και της Πολυνησίας, καθώς και στην Αυστραλία, είναι πασίγνωστα, γιατί οι φωλιές τους, που τις κατασκευάζουν σε απόκρημνους θαλάσσιους ή
ορεινούς βράχους, τρώγονται από τους κατοίκους των γύρω περιοχών.
Ένα από τα πιο διαδομένα είδη είναι η σαλαγγάνα η κοινή (Collocalia fuciphaga ή Aerodramus fuciphagus), που έχει συνολικό μήκος 13 περίπου εκατοστών και άνοιγμα στις φτερούγες 30 εκ.
Όπως και τα συγγενικά της γένη, τρέφεται με μικρά έντομα και χαρακτηρίζεται από την παρουσία μεγάλων γναθικών αδένων που διογκώνονται κατά την περίοδο της κατασκευής της φωλιάς.
Οι αδένες αυτοί εκκρίνουν μια ελαστική ουσία που στερεοποιείται στην επαφή με τον αέρα. Με την ουσία αυτή, το αρσενικό κατασκευάζει, σε 30-40 ημέρες, μια φωλιά σε σχήμα μισού κυπέλλου.

Τις φωλιές αυτές τις τρώγουν κυρίως οι ιθαγενείς της νοτιοανατολικής Ασίας και των γειτονικών νησιών και, ιδιαίτερα, οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες.
Εξαγωγή τους γίνεται στις ΗΠΑ, όπου θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα.

🔸Η σούπα από φωλιές χελιδονιών είναι μία από τις πιο ακριβές σπεσιαλιτέ της κινεζικής κουζίνας, όχι μόνο για τη γεύση, αλλά και για τις φαρμακευτικές ιδιότητες, σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται οι φωλιές της Σαλαγγάνας. Περιέχει πρωτεΐνες από το στεγνωμένο σάλιο, που χρησιμοποιείται για το χτίσιμο της φωλιάς, το οποίο σχηματίζει διαφανή ζελατινώδη μάζα.
Η συλλογή φωλιών σε σπηλιές και σε βραχώδεις ακτές είναι πολύ δύσκολη. Ολόκληρες ομάδες συλλεκτών σκαρφαλώνουν στα βράχια έως 90 μέτρα για να περισυλλέξουν τις φωλιές. Στις μεγάλες σπηλιές, οι επαγγελματίες συλλέκτες χρησιμοποιούν σχοινιά και φανάρια.
Οι φαγώσιμες φωλιές είναι τα ακριβότερα ζωικά προϊόντα που καταναλώνονται από ανθρώπους. Οι φωλιές χρησιμοποιούνται στην Κινεζική κουζίνα για πάνω από 400 χρόνια.
Ετικέτες: Αποδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σαλαγγάνα

Back To Top