Ωχροσταχτάρα - Ορνιθοπανίδα Ωχροσταχτάρα

Ωχροσταχτάρα

Στακτοπετροχελίδονο, Ωχροσταχτάρα, Pallid Swift, (Apus pallidus)
Το Στακτοπετροχελίδονο είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σωματική διάπλαση με το Πετροχελίδονο ή Σταχτάρα (Apus apus). Έχει κοντή διχαλωτή ουρά και μακριά δρεπανοειδή φτερά. Φθάνει σε μήκος από 16 έως 18 εκατοστά. Οι φτερούγες έχουν μήκος από 16,5 έως 18 εκατοστά, το μήκος του ράμφους είναι περίπου 0.5 εκατοστά και το βάρος κυμαίνεται από 32 έως 44 γραμμάρια.
Επίσης από την άποψη του χρωματισμού είναι παρόμοιο με το Πετροχελίδονο. Ο καφέ χρωματισμός του έρχεται σε αντίθεση με ένα εμφανή άσπρο μπάλωμα στο λαιμό, το οποίο είναι συχνά ορατό από απόσταση. Εχουν πολύ κοντά πόδια που χρησιμοποιούν μόνο για την προσκόλληση σε κάθετες επιφάνειες. Η επιστημονική ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ελληνική απους, apous, που σημαίνει "χωρίς πόδια".

Αποδόμορφα (Apodiformes) | Γένος: Άπους (Apus)
Διανομή και ενδιαίτημα: Το Στακτοπετροχελίδονο ζεί κυρίως στη μεσογειακή ζώνη της δυτικής Παλαιαρκτικής, από την Μαδέιρα και τα Κανάρια Νησιά τη νότια Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική, την Τουρκία, το Ισραήλ το Λίβανο το Ιράν και φθάνει μέχρι το δυτικό Πακιστάν. Στην κεντρική Ευρώπη το είδος παρατηρήται πολύ σπάνια, άν και σίγουρα οφείλεται και στην πολύ δύσκολη διάκριση από το Πετροχελίδονο κάτω υπό πραγματικές συνθήκες.
Το Στακτοπετροχελίδονο είναι αποδημητικό είδος τον Σεπτέμβριο μεταναστεύει στη νότια Αφρική και τον Απρίλιο επιστρέφει στη νότια Ευρώπη για να αναπαραχθεί.
Ο τρόπος με τον οποίο κυνηγά τα μικρά έντομα και τα αρθρόποδα είναι παρόμοιος με το Πετροχελίδονο. Περνά σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του πετώντας. Προσγειώνεται μόνο για να αναπαραχθεί – πετά ακόμα και όταν κοιμάται!

Αναπαραγωγή: Φωλιάζουν σε ρωγμές και σε κοιλότητες βράχων αλλά και σε κτίρια συχνά μαζί με Πετροχελίδονα. Οι φωλιές τους είναι φτιαγμένες από φτερά, κομματάκια χόρτου και σπόρων, τα οποία έχουν όλα συλλεχθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης τους. Συνήθως γεννούν δύο άσπρα αυγά τα οποία επωάζονται και από τα δύο φύλλα από 14 έως 20 ημέρες. Μετά από 44 έως 48 ημέρες οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά. Μπορεί να γεννήσει μέχρι και δύο φορές σε μια αναπαραγωγική περίοδο.

Διάφορα:
Οι Αποδίδες που ανήκει και το Στακτοπετροχελίδονο έχουν πολύ κοντά πόδια που χρησιμοποιούν μόνο για την προσκόλληση σε κάθετες επιφάνειες. Η επιστημονική ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ελληνική απους, apous, που σημαίνει "χωρίς πόδια".
Οι Αποδίδες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στον αέρα.
Το Στακτοπετροχελίδονο καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αγγλο φυσιοδίφη George Ernest Shelley το 1870.
Ετικέτες: Αποδόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ωχροσταχτάρα

Back To Top