Δρυοκόπος - Ορνιθοπανίδα Δρυοκόπος

Δρυοκόπος

Πουλιά, γένος: Δρυοκόπος (Dryocopus)
Το όνομα Dryocopus προέρχονται από τις ελληνικές λέξεις δρύς (βελανιδιά) και κόπος (κοπίδι). Γένος μεγάλων δρυοκολαπτών με μήκος συνήθως από 35 - 45 εκατοστά. Συναντάται σε Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία. Κάποια είδη της Νότιας Αμερικής απειλούνται με εξαφάνιση.
Βιότοποι αναπαραγωγής τους είναι δασικές περιοχές με μεγάλα δέντρα. Φωλιάζουν σε κοιλότητες γέρικων δέντρων, σχεδόν κάθε χρόνο ανοίγουν νέα τρύπα στα γέρικα δέντρα για να φωλιάσουν, ενώ η παλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορα άλλα πουλιά ή μικρά θηλαστικά όπως οι σκίουροι. Είναι μη-μεταναστευτικά πουλιά.
Εχουν κυρίως μαύρο φτέρωμα με κόκκινο χρώμα στην κορυφή του κεφαλιού, συχνά κάποια είδη φέρουν λοφίο. Τα περισσότερα είδη έχουν επίσης κάποιες λευκές περιοχές στα φτερά και στο κεφάλι, και κάποια άλλα επιπλέον κόκκινα σημάδια στο κεφάλι.
Το αρσενικό και το θηλυκό ανάλογα με το είδος διαφέρουν εμφανισιακά, συνήθως με προέκταση του κόκκινου λοφίου. Ο χαρακτηριστικός ήχος όταν σκάβει στα δέντρα μπορεί να ακουστεί από μεγάλη απόσταση.
Αναζητούν την τροφή τους όπως όλοι οι δρυοκολάπτες σε κορμούς γέρικων δέντρων. Τρέφονται με έντομα, σκαθάρια και κυρίως προνύμφες, επίσης συμπληρώνουν την τροφή τους με φρούτα, μούρα και καρύδια.
Δρυοκολαπτόμορφα | Δρυοκολαπτίδες
Γένος: Dryocopus
Μαυροτσικλιτάρα, Μαυροδρυοκόπος (Dryocopus martius)



Helmeted Woodpecker, (Dryocopus galeatus) | Wikipedia (En)


Lineated Woodpecker, (Dryocopus lineatus) | Wikipedia (En)



Pileated Woodpecker, (Dryocopus pileatus) | Wikipedia (En)



Black-bodied Woodpecker, (Dryocopus schulzi) | Wikipedia (En)


White-bellied Woodpecker, (Dryocopus javensis) | Wikipedia (En)



Andaman Woodpecker, (Dryocopus hodgei) | Wikipedia (En)

Κείμενο: Ζιάκας Ηλίας
Ετικέτες: Δρυοκολαπτόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δρυοκόπος

Back To Top