Κυάνουρος - Ορνιθοπανίδα Κυάνουρος

Κυάνουρος

Κυάνουρος, Αηδών η κυάνουρος (Tarsiger cyanurus)
Κυάνουρος, λόγια ονομασία τού ωδικού πτηνού Tarsiger cyanurus τής οικογένειας Τουρδιδίδες (Turdidae), ή Μυγοθηρίδες (Muscicapidae) σύμφωνα με άλλους ορνιθολόγους.
Το μήκος του κυμαίνεται από 13 έως 14 εκατοστά και το βάρος του 10 έως 18 γραμμάρια, είναι παρόμοιο σε μέγεθος και βάρος με τον Φοινίκουρο και ελαφρώς μικρότερο από τον Κοκκινολαίμη.
Η πάνω πλευρά του αρσενικού, η πλάτη, το κεφάλι και η ουρά είναι γαλαζωπά, με πορτοκαλί πλαϊνά κάτω από τις φτερούγες.
Αρσενικό

----------------------
Θηλυκό

Η κάτω πλευρά είναι γκριζωπή ή κρεμ. Πάνω από το μέτωπο και τα μάτια έχει μια λευκή λωρίδα.
Το θηλυκό είναι λαδοπράσινο στο πάνω μέρος, το κάτω μέρος είναι ανοιχτόχρωμο, έχει γαλαζωπή ουρά και πορτοκαλί πλευρές. Το ράμφος και τα πόδια είναι μαύρα.
Κελαηδάει τη μέρα και τη νύχτα ως επί το πλείστον από τις κορυφές δέντρων,το κελάηδισμά του είναι επαναλαμβανόμενο και μοιάζει με της τσίχλας.
Ενδιαίτημα
Είναι μεταναστευτικό είδος που αναπαράγεται σε μικτά κωνοφόρα δάση πεύκης και ερυθρελάτης με εδαφόβια βλάστηση, στη βόρεια Ασία και τη βορειοανατολική Ευρώπη, από τη Φινλανδία ανατολικά σε όλη τη Σιβηρία έως την Καμτσάτκα και νότια έως την Ιαπωνία. Ξεχειμώνιάζει κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία, στην Ινδική υποήπειρο, στα Ιμαλάια, στην Ταϊβάν και στη βόρεια Ινδοκίνα. Η περιοχή αναπαραγωγής επεκτείνεται αργά προς τα δυτικά μέσω της Φινλανδίας (αναπαράγονται 500 ζευγάρια) προς τη δυτική Ευρώπη, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία.
Διατροφή
Τρέφεται με ασπόνδυλα, κυρίως έντομα επίσης -εκτός αναπαραγωγικής περιόδου-, με φρούτα και σπόρους.
Αναπαραγωγή
Η φωλιά είναι χτισμένη πάνω ή κοντά στο έδαφος, γεννάει 3 έως 5 αυγά που επωάζονται από το θηλυκό.
Η ονομασία του γένους Tarsiger προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά ταρσός και το λατινικό gerere. Όπως και το κυάνουρος cyanurus, προέρχεται επίσης από την ελληνική γλώσσα, κύανος + ουρά.

Tarsiger
γένος της οικογένειας των Μυγοθηρίδων με 6 είδη. Είναι μικρά εντομοφάγα πουλιά, με έντονα χρώματα που ζούν κυρίως στην Ασία, ένα είδος ζει και στη βορειοανατολική Ευρώπη. Τέσσερα από τα έξι είδη συναντούνται στην περιοχή των Ιμαλαίων. Έχει συμπεριληφθεί μερικές φορές στο γένος Luscinia. Τα είδη του γένους είναι τα εξής
Tarsiger indicus, Tarsiger hyperythrus, Tarsiger johnstoniae, Tarsiger cyanurus, Tarsiger rufilatus και Tarsiger chrysaeus
Ετικέτες: Κιχλίδες, Μυγοθηρίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Κυάνουρος

Back To Top