Σταρήθρα - Ορνιθοπανίδα Σταρήθρα

Σταρήθρα

Σταρήθρα, κορυδαλλός ο αγροτικός (Alauda Arvensis)
Στρουθιόμορφο πουλί μεσαίου μεγέθους, με καστανόξανθο χρωματισμό, με άσπρη κοιλιά και διάστικτο στήθος. Στα πλάγια της ουράς ξεχωρίζουν λευκά φτερά και το τελείωμα των φτερών είναι λευκό και είναι ιδιαίτερα ορατό κατά την πτήση. Το μήκος του σώματος κυμαίνεται από 16 έως 18 εκατοστά και το βάρος από 30 έως 45 γραμμάρια. Η ίριδα είναι σκουροκαφέ στα ενήλικα και ανοιχτότερη στα νεαρά. Τα αρσενικά διαφέρουν από τα θηλυκά από το χαρακτηριστικό στρογγυλεμένο λοφίο στην κορώνα τους. Κυρίως εδαφόβιο πουλί συναντάται σε ανοιχτά χωράφια, λιβάδια και σε βοσκότοπους.

Οικογένεια: Κορυδαλλίδες (Alaudidae) ➜ ✔ Σταρήθρες (Alauda)






Στην χώρα μας συναντάται κυρίως στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα. Είναι αποδημητικό πουλί.
Το καλοκαίρι τρέφετε κυρίως με έντομα, ασπόνδυλα όπως αράχνες, μικρά σαλιγκάρια και γαιοσκώληκες. Το χειμώνα τρέφονται κυρίως με σπόρους, χορταράκια και μικρά φύλλα.
Η φωλιά χτίζετε σε μία τρύπα στο έδαφος βάθους έως 7 εκατοστά, κατά προτίμηση σε περιοχές με βλάστηση ύψους 15 έως 25 εκατοστά. Γεννά 2 έως 3 φορές το χρόνο, από 2 έως 6 αυγά υπόλευκα έως ανοιχτό καφετί με γκρι έως καφετί στίγματα. Η περίοδος επώασης διαρκεί 11 έως 12 ημέρες. Η επώαση γίνεται αποκλειστικά από το θηλυκό. Οι νεοσσοί μέχρι την ηλικία των 5 ημερών τρέφονται μόνο από το θηλυκό, αλλά στη συνέχεια και από τους δύο γονείς. Οι νεοσσοί μπορούν να πετάξουν σε μικρές αποστάσεις μετά από 15 έως 20 ημέρες, μετά από 30 ημέρες είναι ανεξάρτητα.

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου ζει σε ζεύγη. Το αρσενικό υπερασπίζεται την περιοχή με το τραγούδι του εναντίον άλλων αρσενικών εισβολέων του είδους. Μετά την περίοδο αναπαραγωγής, σχηματίζουν μεγάλα σμήνη για να μεταναστεύσουν σε θερμότερες περιοχές. Η πτήση του είναι πολύ ιδιαίτερη. Ανεβαίνουν κελαιδώντας σε σπειροειδή πτήση σε ύψη μεταξύ 50 και 100 μέτρων, παραμένουν στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ξαφνικά βουτάει πρός το έδαφος με προσδεμένα φτερά, χωρίς διακόπτει το κελάιδισμα. Λίγο πάνω από το έδαφος ανοίγει τα φτερά σταματώντας την κατάδυση.
Το προσδόκιμο ζωής τους στο φυσικό περιβάλλον κυμαίνετε από 25 έως 30 χρόνια.
Ο ευρωπαϊκό πληθυσμός υπολογίζετε από 40 έως 80 εκατομμύρια ζευγάρια αναπαραγωγής, σύμφωνα με την IUCN.

Γένος Σταρήθρες, Alauda (skylarks)
Alauda arvensis (Eurasian skylark)


Alauda gulgula (Oriental sky lark)

Alauda razae (Raso Island)
Ετικέτες: Κορυδαλλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Σταρήθρα

Back To Top