Γαλιάντρα - Ορνιθοπανίδα Γαλιάντρα

Γαλιάντρα

Γαλιάντρα, Μαυροτράσιηλος (Melanocorypha Calandra)
Στρουθιόμορφο πτηνό με γκρίζο φτέρωμα και φέρει μία μεγάλη μαύρη κηλίδα εκατέρωθεν του στήθους, κάτω από τον λαιμό, με μελωδικό κελάηδημα. Έχει καφέ ραβδωτό φτέρωμα, υπόλευκο στην κάτω επιφάνεια του σώματος. Δεν διαθέτει λοφίο και τα πόδια είναι κιτρινωπά. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές στο φτέρωμα ανάμεσα στα δύο φύλα.
Κατασκευάζει τη φωλιά του στο έδαφος και τα αβγά του (4 έως 5) έχουν γκρίζο, κιτρινοκόκκινο χρώμα με σταχτόχρωμα στίγματα και η επώαση διαρκεί 16 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν μετά από 10 ημέρες.
την περίοδο της επώασης τρέφεται και με έντομα.
Η γαλιάντρα ζει κυρίως στις παραμεσόγειες περιοχές και στις εύκρατες περιοχές της Ασίας. Γενικά, αναπαράγεται στις θερμές εύκρατες ζώνες της Ευρασίας και της ΒΔ Αφρικής, από τη Μεσόγειο μέχρι τη νότια Ρωσία και τη δυτική Μογγολία, με τους ασιατικούς πληθυσμούς να είναι περισσότερο μεταναστευτικοί από τους ευρωπαϊκούς. Στη ΒΔ Ευρώπη είναι πολύ σπάνιος επισκέπτης.
Προτιμά πετρώδη εδάφη, ερημότοπους, αγρούς (ιδίως σιτηρών) και στέππες.
Τρέφεται με σπόρους, αλλά και με έντομα την περίοδο της επώασης. Είναι αποδημητικό πτηνό με ανάλαφρο πέταγμα και μελωδικό κελάηδημα με ικανότητα να μιμείται κελαϊδίσματα άλλων πουλιών.
Η επιστημονική ονομασία του είναι κορυδαλλός ο κάλαντρος.







Τα είδη του γένους (Melanocorypha) είναι:
Στεπογαλιάντρα, Ασπροτράσιηλος, bimaculated lark (Melanocorypha bimaculata)
Ωδικό πουλί της οικογένειας Κορυδαλλίδες (Alaudidae). Σχετικά μεγάλο σε μέγεθος, φθάνει από 16 έως 18 εκατοστά μήκος. Ζυγίζει 47 έως 62 γραμμάρια και έχει άνοιγμα φτερών 33 έως 41 εκατοστά. Χωρίζετε σε τρία υποείδη.
Αναπαράγετε στις ζεστές εύκρατες χώρες της Κεντρικής Ανατολίας, τη Συρία, του Ισραήλ, του Ιράν και σε τμήματα της Κεντρικής Ασίας έως και τη δυτική Κίνα. Σε αντίθεση με τα άλλα συγγενικά είδη προτιμά ημι-ερημικές, ορεινές περιοχές και περιοχές με μεγάλο υψόμετρο.
Διατροφή: Η διατροφή αποτελείται από σπόρους και έντομα, τα τελευταία ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής.
Αναπαραγωγή: Η Melanocorypha bimaculata φωλιάζει στο έδαφος και γεννά τρία έως τέσσερα αυγά.



Μαυρογαλιάντρα, black lark, (Melanocorypha yeltoniensis)
Η μαυρογαλιάντρα (Melanocorypha yeltoniensis) ζει στη νοτιοανατολική Ρωσία, στην κεντρική Ασία μέχρι και το Καζακστάν.
Με μήκος σώματος 19 έως 21 εκατοστά, έχει το μέγεθος ενός ψαρονιού. Τα αρσενικά ζυγίζουν από 40 έως 53 γραμμάρια. Τα θηλυκά είναι ελαφρώς ελαφρύτερα και φτάνουν σε βάρος από 37 έως 48 γραμμάρια.
Το ενήλικο αρσενικό έχει μαύρο χρωματισμό, ενώ το θηλυκό ανοιχτόχρωμο καφετί, γκριζωπό στο πάνω μέρος.
Το ράμφος είναι κοντό χοντρό, ανοιχτό κίτρινο με σκούρα άκρη και τα πόδια είναι μαύρα.


Ζεί σε στέππες θαμνώδεις, σε ερημικούς τόπους.
Τρέφετε το καλοκαίρι κυρίως με έντομα. Το χειμώνα, η τροφή του αποτελείτε κυρίως από σπόρους. Την άνοιξη, προτιμά τρυφερά φυτικά βλαστάρια.
Είναι μερικώς αποδημητικά πουλιά, μεταναστεύουν από τα βορειοδυτικά της Ρωσσίας κατά την περίοδο της αναπαραγωγής με νοτιοδυτική κατεύθυνση, κυρίως στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου και στη νότια Ουκρανία.
Στην Ευρώπη, αναπαράγεται μόνο στη Ρωσία. Ο πληθυσμός εκτιμάται σε 4000 έως 7000 ζευγάρια αναπαραγωγής.
Η Φωλιά της χτίζετε στο έδαφος, το θηλυκό γεννάει 4-5 αυγά. Η επώαση γίνεται μόνο από το θηλυκό. Στη σίτιση των νεοσσών συμμετέχουν και οι δύο γονείς.
Λευκόφτερη Γαλιάντρα, white-winged lark (Melanocorypha leucoptera)



Ασιατική γαλιάντρα, Tibetan lark, (Melanocorypha maxima)


Mongolian lark, (Melanocorypha mongolica)

Ετικέτες: Κορυδαλλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Γαλιάντρα

Back To Top