Δεντροσταρήθρα - Ορνιθοπανίδα Δεντροσταρήθρα

Δεντροσταρήθρα

Δεντροσταρήθρα, κορυδαλλός ο δενδρόβιος (Lullula arborea)
Η δεντροσταρήθρα είναι ένα μικρό στρουθιόμορφο εδαφόβιο πουλί που ανήκει στην οικογένεια των κορυδαλλών. είναι μικρότερη της Σιταρήθρας.
Εχει κοντή ουρά, άσπρες οφθαλμικές λωρίδες μέχρι τον αυχένα, λοφίο στρογγυλοποιημένο και ράμφος λεπτό.
Το φτέρωμα είναι κίτρινο-καστανό (γαιώδης) με καστανόμαυρα στίγματα στο πάνω μέρος, η κοιλιά υπόλευκη-κρεμ. Στήθος με έντονες καστανές ραβδώσεις.
Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα είναι αμελητέες, διαφέρουν μόνο στο μέγεθος.

Γεννά 2 ίσως και 3 φορές τον χρόνο, από 3 έως 5 αυγά και η φωλιά γίνετε στο έδαφος. Η επώαση διαρκεί από 12 έως 15 ημέρες.
Είναι αποδημητικό πουλί. Προτιμά να κάθεται στα δένδρα, στα όρια του δάσους, σε πλαγιές λόφων με μεγάλα δένδρα.
Τρέφετε με διάφορους σπόρους, φρούτα του δάσους, δημητριακά, έντομα και σκουλήκια.






Ανά τον κόσμο συναντώνται ακόμα μερικά παραπλήσια είδη όπως η Σταρήθρα
Η σταρήθρα είναι ένα πουλί με καστανό φτέρωμα με γκριζοκαφετιές ραβδώσεις στην πλάτη, τα φτερά, και το στήθος, ενώ η κοιλιά είναι υπόλευκη...


η μαύρη Σπουργιτοσταρήθρα (Eremopterix nigriceps),
Είδος κορυδαλλού που ανήκει στην οικογένεια Alaudidae. Βρίσκεται στην Μπουρκίνα Φάσο, το Πράσινο Ακρωτήριο, Τσαντ, Τζιμπουτί, Αίγυπτος, Ερυθραία, Αιθιοπία, Ινδία, Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Μάλι, τη Μαυριτανία, Νίγηρας, Νιγηρία, Ομάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη , Σομαλία, Σουδάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη. Φυσικό περιβάλλον του είναι ξηρές σαβάνες.


Δρεπανοσταρήθρα (Alaemon alaudipes)
Ζεί σε άνυδρες ερημικές και ημιερημικές περιοχές όπως τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου σε πολλά μέρη της Βόρειας Αφρικής, στην Αραβική χερσόνησο, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.


και η Ασιατική σταρήθρα (Alauda gulgula)
Μήκος περίπου 16 εκατοστά. Έχει κίτρινο-καφέ ραβδώσεις στο πάνω φτέρωμα και στο στήθος, η κοιλιά έχει λευκό χρώμα και φέρνει μικρό λοφίο στο κεφάλι. Και τα δύο φύλα είναι παρόμοια. Συναντάται στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία. Όπως και τα άλλα συγγενικά είδη προτιμά ανοικτές εκτάσεις, συχνά κοντά σε ύδατα. Τρέφεται με σπόρους και έντομα.

Ετικέτες: Κορυδαλλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δεντροσταρήθρα

Back To Top