Χιονάδα - Ορνιθοπανίδα Χιονάδα

Χιονάδα

Χιονάδα, σπίζα η χιονόβιος (Eremophila alpestris)
Αλλες ονομασίες: ερημόφιλος η βαλκανική, Shore Lark, Alouette, hausse-col, Chrenlerche, Allodola gola gialla.
Μορφολογία: Μέτωπο, λάρυγγας κίτρινος. Μαύρη λωρίδα στα μάτια, μάγουλα, στήθος (χαρακτηριστικό). Πάνω ερυθροκαστανό. Κάτω μέρος υπόλευκο με τα πλαϊνά ερυθροκάστανα. Από τα πιο διακριτικά χαρακτηριστικά της χιονάδας είναι το ζεύγος μαύρων πουπουλένιων «φρυδιών» στην κορυφή της κεφαλής τους. Το μήκος του σώματος κυμαίνεται από 16 έως 17 εκατοστά. Είναι πολύ διαδεδομένο είδος, ζεί από τα Όρη του Άτλαντα του Μαρόκου μέχρι τη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Είναι επίσης τακτικός επισκέπτης το χειμώνα στις ακτές της Κεντρικής Ευρώπης.
Τα ελληνικά πουλιά ανήκουν στο υποείδος E. a. balcanica και απαντούν στις ψηλότερες κορυφές της ηπειρωτικής χώρας, από τον Ταΰγετο ως και το Φαλακρό, πάνω από τα 2.000 μέτρα. Το χειμώνα μετακινούνται για να αποφύγουν το παχύ χιόνι, σπάνια όμως κατεβαίνουν πολύ χαμηλά.
Αναπαραγωγή: Φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα στο πρώτο έτος της ζωής τους. Η φωλιά είναι συνήθως καλά κρυμμένη κάτω από θάμνους σε κοιλότητα. Η αναπαραγωγική περίοδος είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Ιούλιο. Γεννάει συνήθως τέσσερα αυγά τα οποία επωάζονται για 10 έως 14 ημέρες. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 9 έως 12 ημέρες, στη διατροφή των νεοσσών συμετέχουν και τα δύο φύλλα.





Βιότοπος: Σε χαλικώδεις ακτές της θάλασσας τον χειμώνα, αλμυρά έλη. Ζεί στη Βόρεια Ευρώπη, στα βουνά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη βορειοδυτική Αφρική, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική από τις αρκτικές περιοχές μέχρι τον ισθμό της Tehuantepec.
Χωρίζεται μέχρι και σε 40 υποείδη.

Στην ίδια κατηγορία:
Στεποχιονάδα, Στεποτρασιήλα, Temminck's horned lark (Eremophila bilopha)

Ετικέτες: Κορυδαλλίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Χιονάδα

Back To Top