Καναδέζικη χήνα - Ορνιθοπανίδα Καναδέζικη χήνα

Καναδέζικη χήνα

Καναδέζικη χήνα Canada Goose, (Branta canadensis)
Αρχικό ενδιαίτημα είναι η Βόρεια Αμερική. Εκεί είναι ένα χαρακτηριστικό πουλί των πεδινών εκτάσεων που ζεί σε λίμνες και λιβάδια κοντά σε αγροτικές περιοχές.
Χαρακτηριστικός ο V σχηματισμός πετάγματος όταν επιστρέφουν την άνοιξη στους τόπους αναπαραγωγής τους στη Βόρεια Αμερική, είναι το σύμβολο της αλλαγής των εποχών.
Στην Ευρώπη η Καναδέζικη χήνα έχει εισαχθεί από τον άνθρωπο. Είναι αρκετά διαδεδομένη στη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία και την Ολλανδία όπου και αναπαράγεται.
Η Καναδέζικη χήνα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τη Σταχτόχηνα, καθιστώντας την το μεγαλύτερο είδος χήνας που παρατηρείται στην Ευρώπη στην άγρια ​​φύση. Επίσης είναι και το πολυπληθέστερο είδος χήνας στον κόσμο.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Χήνες
Γένος: Σταχτόχηνες (Anser) | Κοκινόχηνες (Branta)




Χαρακτηριστικά στοιχεία της Καναδέζικης χήνας είναι το μαύρο κεφάλι και ο λαιμός με το λευκό τρίγωνο που εκτείνεται από το λαιμό και φτάνει μέχρι τα μάτια. Το μαύρο φτέρωμα του λαιμού έρχεται σε αντίθεση με το γκρίζο του στήθους. Τα πόδια και το ράμφος είναι μαύρα. Η ίριδα είναι σκούρο καφέ. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν όμοιο χρωματισμό.
Το χρώμα της επιφάνειας του σώματος ποικίλλει ανάλογα με το υποείδος, ανάμεσα στις αποχρώσεις του γκρι και του καφέ.
Το μήκος σώματος της χήνας κυμαίνεται από 90 έως 100 εκατοστά, το άνοιγμα των φτερών 160-175 εκατοστά. Το βάρος ποικίλλει σημαντικά, τα αρσενικά ζυγίζουν συνήθως μεταξύ 3.5 έως 6.5 κιλά, ενώ τα θηλυκά από 3,0 έως 5,5 κιλά. Το μεγαλύτερο βάρος παρατηρείται στο υποείδος Giant Canada Goose, (Branta canadensis maxima), με μέγιστο βάρος τα 7,5 κιλά.
Προτιμούν για ενδιαίτημα ελώδες εκτάσεις και λίμνες με αβαθή νερά με περίπου 1 μέτρο βάθος και με ενδιάμεσες νησίδες. Η φωλιά χτίζεται σε στέρεο έδαφος σε απόμερα μέρη με βασική προυπόθεση τη γειτνίαση σε ύδατα. Πολύ συχνά στη βόρειο Αμερική καταλαμβάνουν παλιές φωλιές από muskrat (Ondatra zibethicus).

Στην Ευρώπη προτιμά κυρίως πάρκα και βοσκοτόπους που γειτνιάζουν με λίμνες, είναι καλύτερα προσαρμοσμένη κοντά σε αγροτικά τοπία απ ότι το βορειοαμερικάνικο είδος που προτιμά ποτάμια και λίμνες σε δασώδεις και ανοιχτές εκτάσεις.


Cackling Goose, (Branta hutchinsii) – formerly included in B. canadensis
55 έως 65 εκατοστά μήκος. Ο χρωματισμός είναι παρόμοιος με την Καναδέζικη χήνα (Branta canadensis). Εχει μικρότερο ράμφος από την Καναδέζικη χήνα. Ορισμένα υποείδη έχουν ένα λευκό δαχτυλίδι πάνω από το στήθος. Ζεί στη βόρεια Αμερική, τη Γροιλανδία και τη Ρωσία. Υπάρχουν έξι υποείδη.
Ετικέτες: Χήνες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Καναδέζικη χήνα

Back To Top