Βράντα - Ορνιθοπανίδα Βράντα

Βράντα

Βράντα (Branta)
Γένος χηνόμορφων πτηνών της οικογένειας των ανατιδών. Πρόκειται για σχετικά μικρόσωμα υδρόβια πτηνά, τα οποία χαρακτηρίζονται από τα τυπικά γνωρίσματα των αγριόχηνων. Αναφέρονται, γενικά, ως μαυρόχηνες, γιατί έχουν σκουρόχρωμο φτέρωμα, διακοσμημένο συχνά με λευκά ή χρωματιστά σχέδια.
Ζουν σε υγρότοπους με ρηχά νερά, στις βόρειες περιοχές του πλανήτη μας, απ’ όπου μεταναστεύουν νοτιότερα τον χειμώνα.
Ένα από τα γνωστότερα και ομορφότερα είδη είναι η Vranta ruficolis, γνωστή με την κοινή ονομασία κοκκινόχηνα. Είναι η μικρότερη σε μέγεθος αγριόχηνα του κόσμου, με μήκος σώματος 53-56 εκ. και μικρό κεφάλι. Το φτέρωμά της χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές έντονες αντιθέσεις άσπρου και μαύρου.
Το κάτω μέρος του λαιμού και η κοιλιά έχουν καστανοκόκκινο χρώμα, όπως και μια μεγάλη κηλίδα στις παρειές, η οποία περιβάλλεται από λεπτή λευκή γραμμή.
Το υπόλοιπο σώμα είναι μαύρο, με μια λευκή κηλίδα μεταξύ ματιού και ράμφους και μια πλατιά επιμήκη λωρίδα στα πλευρά.
Το καλοκαίρι αναπαράγεται στη σιβηρική αρκτική τούνδρα και τον χειμώνα σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της μετακινείται στους παράκτιους υγρότοπους της Ρουμανίας και της βόρειας Βουλγαρίας. Κατά τους δριμείς χειμώνες αναγκάζεται να μετακινηθεί νοτιότερα και πολλές φορές ορισμένα άτομα διαχειμάζουν και στη χώρα μας, κυρίως στο δέλτα του Έβρου.
Η κοκκινόχηνα έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια απειλούμενο είδος και προστατεύεται αυστηρά.
Το είδος Vranta bernicla (κοινώς, δακτυλιδόχηνα), μήκους περίπου 60 εκ., εμφανίζεται σπανίως και τυχαία στην Ελλάδα. Έχει μαύρο φτέρωμα στο κεφάλι, στον λαιμό και στο στήθος και φέρει από μία λευκή κηλίδα εκατέρωθεν του λαιμού, οι οποίες ενίοτε ενώνονται σχηματίζοντας έναν λευκό δακτύλιο, χαρακτηριστικό στο οποίο οφείλεται και η κοινή ονομασία της.
Το καλοκαίρι φωλιάζει στην αρκτική τούνδρα, σε όλο τον κόσμο. Τον χειμώνα μεταναστεύει νοτιότερα όπου, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγριόχηνες, περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε παράκτια αλμυρά ύδατα. Στη βορειοδυτική Ευρώπη, οι πληθυσμοί της προκαλούν τον χειμώνα σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες.
Η Vranta canadensis, ιθαγενής των ΗΠΑ και του Καναδά, μεταφέρθηκε και εγκλιματίστηκε στην Ευρώπη, όπου είναι πλέον διαδεδομένη στη Μεγάλη Βρετανία. Μπορεί να ξεπεράσει σε μήκος το 1 μ., έχει μαύρο κεφάλι και λαιμό και φέρει από μία μεγάλη λευκή κηλίδα σε κάθε παρειά.
Έχουν πιο σκούρα φτερά από τις Σταχτόχηνες, μαύρο ράμφος και μαύρα πόδια. Το μέγεθος και το βάρος τους ποικίλει ανάλογα με το είδος, τα διάφορα υποείδη του Καναδά είναι μικρότερα στο βορρά από τι στο νότο. Το μικρότερο είδος του γένους η Cackling Goose (Branta hutchinsii) έχει μήκος 55 εκατοστά και ζυγίζει 1,5 κιλό. Η μεγαλύτερη χήνα του είδους είναι το υποείδος Giant Canada Goose (Branta canadensis maxima) με 109 εκατοστά μήκος και μέχρι 8 κιλά βάρος.
Εχουν μαύρο ράμφος και σκούρο γκρι ή μαύρα πόδια. Μαύρο κεφάλι και λαιμό με άσπρο δαχτυλίδι ή άσπρη στάμπα και σε κάποια είδη μαύρο στήθος, τα φτερά είναι ανοιχτό γκρι ή καφέ. Όπως σε όλες τις χήνες δεν υπάρχει σεξουαλικός διμορφισμός.

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Υπο-Κατηγορία: Χήνες
Γένος: Σταχτόχηνες (Anser) | Κοκινόχηνες (Branta)

Το γένος (Branta) περιλαμβάνει τα εξής είδη:
Δακτυλιδόχηνα (Branta bernicla).
Η Δακτυλιδόχηνα είναι εύκολα διακριτή από το μαύρο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος. Έχει λευκή κηλίδα σε κάθε πλευρά του λαιμού...


Κοκκινόχηνα (Branta ruficollis).
Η Κοκκινόχηνα είναι μία από τις μικρότερες σε μέγεθος αγριόχηνες του κόσμου: έχει μήκος σώματος 53-56 εκ., όσο δηλαδή μία Πρασινοκέφαλη (Anas Platyrhynchos), καθώς...


Καναδέζικη χήνα Canada Goose, (Branta canadensis)
65-109 εκατοστά μήκος, γκριζοκαφέ κορμό, κεφάλι και λαιμό μαύρο με λευκό ή υπόλευκο στα πλάγια του κεφαλιού και στο μέτωπο. Ζεί στη Βόρεια Αμερική και τη βόρεια Ασία, αλλά εισήχθη και στην Ευρώπη, όπου και αναπαράγεται. Υπάρχουν επτά υποείδη.


Ασπρομαγουλόχηνα Barnacle Goose, (Branta leucopsis)
Γκρι-λευκό-μαύρο- εναλασόμενο χρώμα στον κορμό και στα φτερά, λευκή κοιλιά. Το στήθος ο λαιμός και το κεφάλι είναι μαύρα, το πρόσωπο είναι άσπρο. Ζεί στις τούνδρες της Γροιλανδίας και της βόρειας Ασίας. Μονοτυπικό είδος.


Cackling Goose, (Branta hutchinsii) – formerly included in B. canadensis
55 έως 65 εκατοστά μήκος. Ο χρωματισμός είναι παρόμοιος με την Καναδέζικη χήνα (Branta canadensis). Εχει μικρότερο ράμφος από την Καναδέζικη χήνα. Ορισμένα υποείδη έχουν ένα λευκό δαχτυλίδι πάνω από το στήθος. Ζεί στη βόρεια Αμερική, τη Γροιλανδία και τη Ρωσία. Υπάρχουν έξι υποείδη.


Hawaiian Goose, (Branta sandvicensis)
64 εκατοστά μήκος. Γκριζοκαφέ κορμό, όπως η Καναδέζικη χήνα, μαύρο κεφάλι και λαιμός. Από τα πλάγια του κεφαλιού μέχρι το στήθος έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα με μαύρες ρίγες. Ενδημικό είδος που ζεί στα νησιά της Χαβάης, συγκεκριμένα στα Kauai, Maui και Molokai. Μονοτυπικό είδος.

Ετικέτες: Χήνες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Βράντα

Back To Top