Δακτυλιδόχηνα - Ορνιθοπανίδα Δακτυλιδόχηνα

Δακτυλιδόχηνα

Δακτυλιδόχηνα (Branta bernicla)
Η Δακτυλιδόχηνα είναι εύκολα διακριτή από το μαύρο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος.
Έχει λευκή κηλίδα σε κάθε πλευρά του λαιμού. Έχει γίνει μόνο μια επίσημα καταγεγραμμένη παρατήρηση του συγκεκριμένου είδους στην Ελλάδα και αφορά ένα και μόνο πουλί που εθεάθει το 1966 στο Δέλτα του Έβρου. Ολοφάνερα η παρουσία του στην Ελλάδα αποτελεί εντελώς τυχαίο γεγονός και μόνο για εμπλουτισμό των εγκυκλοπαιδικών μας γνώσεων αναφέρω ότι ανήκει στα "τρωτά" είδη λόγω του περιορισμένου αριθμού των ζευγαριών που αναπαράγονται (λιγότερα από 2.500 ).

Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Χήνες

Ολοφάνερα η παρουσία του στην Ελλάδα αποτελεί εντελώς τυχαίο γεγονός και μόνο για εμπλουτισμό των εγκυκλοπαιδικών μας γνώσεων αναφέρω ότι ανήκει στα "τρωτά" είδη λόγω του περιορισμένου αριθμού των ζευγαριών που αναπαράγονται (λιγότερα από 2.500 ).
Επίσης η γεωγραφική απομόνωση των δύο σημαντικότερων περιοχών φωλιάσματος που είναι η Γροιλανδία και η νήσος Svalbard στα βοριοδυτικά της Σκανδιναβίας είναι αιτία να γίνονται ευάλωτα σε ποικίλες απειλές. Κατά την περίοδο του ξεχειμωνιάσματος συγκεντρώνονται στην Βορειοδυτική Ευρώπη, όπου και εξαιτίας της έλλειψης των φυσικών πηγών τροφής τους στρέφονται σε καλλιέργειες, προκαλώντας καταστροφές και έχοντας ξεσηκώσει τη μήνη των αγροτών σε Ολλανδία, Γερμανία και κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία.






Παρά το γεγονός ότι το κυνήγι της απαγορεύεται από το 1972, στη Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται κατόπιν ειδικής άδειας για προστασία της σοδείας των αγροτών. Παράλληλα βέβαια προωθούνται και ολοκληρωμένες λύσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως εγκατάσταση εναλλακτικών θέσεων τροφοληψίας των πουλιών, αποζημιώσεις στους πληγέντες και επιδότηση αυτών που δέχονται τις αγριόχηνες για να βοσκήσουν(!!!). Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν σε μια χώρα που σέβεται εκτός από την άγρια πανίδα και τους χρήστες της γης και τους κατοίκους της υπαίθρου!

Καναδέζικη χήνα (Branta Canadensis). Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και με ιδιαιτέρα άσχημες καιρικές συνθήκες , κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη και ακόμη πιο σπάνια στην χώρα μας η Καναδέζικη χήνα.
Φωτογραφίες Καναδέζικη χήνα (Branta Canadensis).


Ετικέτες: Χήνες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δακτυλιδόχηνα

Back To Top