Πράσινος δρυοκολάπτης - Ορνιθοπανίδα Πράσινος δρυοκολάπτης

Πράσινος δρυοκολάπτης

Πρασινοδρυοκολάπτης (Picus Viridis)
Είναι το γνωστό και στην Ελλάδα πτηνό το μήκος του φτάνει τα 25 εκ., εκτός από την ουρά, η οποία είναι περίπου 10 εκ. Ζει από τις Ινδίες έως την Ευρώπη -εκτός από το νοτιοανατολικό τμήμα της– τρέφεται κυρίως με μυρμήγκια και το καλοκαίρι με φυτικά προϊόντα, σαρκώδεις καρπούς και βελανίδια.
Συγκεκριμένα έχει λαδοπράσινη ράχη, κιτρινοπράσινο ουροπύγιο, πρασινότεφρη κοιλιά και στήθος και κόκκινο φτέρωμα στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι το μαύρο χρώμα στα πλάγια του κεφαλιού και τα μαύρα μουστάκια που στο αρσενικό έχουν κόκκινη την κεντρική περιοχή. Τα φτερά της ουράς αλλάζουν με περίεργο τρόπο, γιατί τα δύο κεντρικά πηδαλιώδη δεν πέφτουν, προτού τα εξωτερικά γίνουν αρκετά ισχυρά για να στηρίζουν το σώμα.

Δρυοκολαπτόμορφα | Δρυοκολαπτίδες | Πικίδες (Picus)






Ο δρυοκολάπτης σκαρφαλώνει στους κορμούς κι ερευνά προσεκτικά την επιφάνεια τους για ν΄ανακαλύψει έντομα. Ο δρυοκολάπτης χτυπά συνεχώς τους κορμούς των δέντρων για να ανακαλύψει διάφορα κουφώματα. Όταν βρει κάποιο, τότε κάνει μια τρύπα στο σημείο εκείνο με το ράμφος του και μετά ψάχνει με την μεγάλη γλώσσα του που έχει μια κολλώδη ουσία, ώστε να μαζέψει όλα τα έντομα και τις νύμφες που βρίσκονται εκεί. Εκτός από τα έντομα που τρώει μέσα και πάνω στους κορμούς των δέντρων, ο δρυοκολάπτης πιάνει μυρμήγκια και στο έδαφος και πολύ λίγα είδη ρουφάνε διάφορους χυμούς φυτών.

Οι δρυοκολάπτες δεν ειναι κοινωνικά πτηνά, ζουν συνήθως μοναχικά και δεν ανέχονται εισβολές στις ιδιωτικές τους περιοχές από άλλα άτομα του είδους καθώς αναζητούν τροφή. Εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής που πάνε μαζί παντού, όλο τον άλλο καιρό αποφεύγουν να κυνηγούν μαζί στο ίδιο μέρος και τα ίδια τα ταίρια. Για να αναγγείλουν τα εδαφικά δικαιώματα τους σε μια περιοχή, βγάζουν μια διαπεραστική φωνή που ακούγετε σε μεγάλη απόσταση η χτυπούν τα ράμφη τους ρυθμικά πάνω στους κορμούς των δέντρων.
Μερικοί άνθρωποι λένε ότι επειδή οι δρυοκολάπτες ανοίγουν τρύπες στους κορμούς των δέντρων κάνουν κακό στο φυτό αλλά η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Κάνουν δηλαδή καλό στα δέντρα γιατί ανοίγοντας τρύπες ελαφρώνουν τα νεκρά μέρη του δέντρου και επίσης καθαρίζουν μεγάλες ποσότητες εντόμων που ταλαιπωρούν το δέντρο.

Καθεστώς προστασίας: Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.
Γένος: Picus (biology)
Banded Woodpecker, Picus miniaceus
Lesser Yellownape, Picus chlorolophus
Crimson-winged Woodpecker, Picus puniceus
Greater Yellownape, Picus flavinucha
Checker-throated Woodpecker, Picus mentalis
Streak-breasted Woodpecker, Picus viridanus
Laced Woodpecker, Picus vittatus
Streak-throated Woodpecker, Picus xanthopygaeus
Scaly-bellied Woodpecker, Picus squamatus
Japanese Woodpecker, Picus awokera
Green Woodpecker, Picus viridis
Iberian Woodpecker, Picus sharpei
Levaillant's Woodpecker, Picus vaillantii
Red-collared Woodpecker, Picus rabieri
Black-headed Woodpecker, Picus erythropygius
Grey-headed Woodpecker, Picus canus

Οικογένεια: Δρυοκολαπτίδες ή Πικίδες (Picidae)
Παρδαλοτσικλιτάρα (Dendrocopos major)
Δρυοκόπος ο μέλας (Dryocopus martius)
Δρυοκολάπτης ο χλωρός (Picus canus)
Πράσινος δρυοκολάπτης (Picus viridis)
Δενδροκόπος ο λευκωτός (Dendrocopos leucotos)
Δενδροκόπος ο μέτριος (Dendrocopos medius)
Δενδροκόπος ο ελάσσων (Dendrocopos minor)
Βαλκανικός Δρυοκολάπτης (Dendrocopos syriacus)
Τριδάχτυλος Δρυοκολάπτης (Picoides tridactylus)
Ίυγξ, Στραβολαίµης (Jynx torquilla)
Ετικέτες: Δρυοκολαπτόμορφα

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Πράσινος δρυοκολάπτης

Back To Top