Θαμνοτσιροβάκος - Ορνιθοπανίδα Θαμνοτσιροβάκος

Θαμνοτσιροβάκος

Θαμνοτσιροβάκος, Διπλοσυκαλλίδα, Common Whitethroat (Sylvia communis)
Ο Θαμνοτσιροβάκος 13 με 15 εκατοστά και βάρος από 12 έως 17 γραμμάρια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη Τσιροβάκων (Sylvia). Η άνω πλευρά είναι καφέ-γκρι, η κάτω υπόλευκη οι πλευρές ανοικτό καφέ και οι φτερούγες κοκκινόμαυρες. Η ουρά σε σχέση με άλλες συλβίες σχετικά μακριά γκριζωπή και καφετί με τα εξωτερικά άκρα των φτερών της ουράς λευκά. Ο λαιμός είναι λευκός, τα πόδια κίτρινο καφέ. Το αρσενικό έχει γκρίζο κεφάλι, ένα φαρδύ άσπρο δαχτυλίδι γύρω από τα μάτια και ανοιχτό ροζ στήθος. Η ίριδα είναι κόκκινη ώχρα. Το θηλυκό έχει καφετιά απόχρωση στο κεφάλι, το στήθος είναι ανοιχτό μπεζ και έχει καφέ ίριδα. Τα νεαρά πτηνά μοιάζουν με τα θηλυκά στον πρώτο χειμώνα. Η φωνή του Θαμνοτσιροβάκου είναι ένα σκληρό τσεκ και το τραγούδι του, που ακούγεται από την κορυφή ενός θάμνου ή στη γαμήλια πτήση, ένα ζωντανό και έντονο γραντζούνισμα.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia)




Ζει σε ανοικτά τοπία και φτιάχνει τη φωλιά σε ακανθώδεις θάμνους ή σε φράχτες.
Το χειμώνα μεταναστεύει στην τροπική Αφρική νότια της Σαχάρας και από Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο σε όλη την Ευρώπη με εξαίρεση τη βόρεια Σκανδιναβία. Στην Ελλάδα φωλιάζει σε πολλές περιοχές στην ηπειρωτική χώρα.
Αναπαραγωγή
Για να φωλιάσει, αυτός ο τσιροβάκος προτιμά περιοχές με πυκνούς θάμνους χωρίς πολλά δέντρα. Φτιάχνει τη φωλιά του μέσα σε πυκνή βλάστηση και γεννά 4 με 5 στικτά αβγά που κλωσσούν και οι δύο γονείς για 9-14 μέρες. Τα μικρά εγκαταλείπουν τη φωλιά μετά από 10-12 μέρες και οι γονείς συνήθως προλαβαίνουν να φωλιάσουν και δεύτερη φορά.

Οπως προδίδει η επιστημονική ονομασία του (communis) μέχρι και το δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα ήταν ένα πολύ κοινό πουλί. Την άνοιξη του 1969 επήλθε μια σημαντική πτώση στον αριθμό των πουλιών που επέστρεψαν από την Αφρική. Έρευνες έδειξαν ότι οι εκτεταμένες ξηρασίες στην περιοχή του Σαχέλ νότια της Σαχάρας, την περίοδο του χειμώνα 1968/1969 ήταν η αιτία αποδεκατισμού ενός σημαντικού ποσοστού του είδους. Σήμερα ο πληθυσμός τους στην Ευρώπη είναι ικανοποιητικός, εκτιμάται από 7 μέχρι 22 εκατομύρια πουλιά.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Ετικέτες: Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Θαμνοτσιροβάκος

Back To Top