Λαλοτσιροβάκος - Ορνιθοπανίδα Λαλοτσιροβάκος

Λαλοτσιροβάκος

Λαλοτσιροβάκος, Βουνοτσιροβάκος, Συκαλλίδι (Sylvia curruca)
Ο Λαλοτσιροβάκος έχει μήκος 11,5 έως 13,5 εκατοστά και ζυγίζει 12-16 γραμμάρια. Το πάνω φτέρωμα είναι καφέ-γκρι και η σχετικά κοντή ουρά σκούρα γκρίζα. Στα πλάγια είναι ελαφρώς ανοιχτό καφέ και η κάτω πλευρά λευκή. Ο λαιμός είναι υπόλευκος, το κεφάλι σκούρο γκρι όπως και τα πόδια. Η ίριδα είναι σκούρα, το κάτω βλέφαρο είναι λευκό και το πάνω γκρι. Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν το ίδιο χρώμα. Τρέφετε με αράχνες, βατόμουρα, έντομα και προνύμφες. Ο Λαλοτσιροβάκος μπορεί να ζήσει έως και έντεκα χρόνια.
Η φωνή του είναι ένα σύντομο «τσεκ» και το τραγούδι του ένα σύντομο και μονότονο κουδούνισμα.
Αλλες ονομασίες: Σύλβια η φλύαρη, Βουνοτσιροβάκος, Συκαλλίδι (Κύπρος).
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia)




Συναντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ισπανία, τη δυτική Γαλλία, την Ιρλανδία, τη βόρεια Σκανδιναβία και το μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας. Ερχετε στην Ευρώπη τον Απρίλιο και παραμένει μέχρι τον Οκτώβριο. Τη βρίσκουμε σε πάρκα σε κήπους και σε ανοιχτά δάση. Το χειμώνα μεταναστεύει στην Ανατολική Αφρική.
Καλοκαιρινός επισκέπτης στην Ελλάδα, από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, φωλιάζει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, σε μέρη με πιο πλούσια βλάστηση από ό,τι ο Θαμνοτσιροβάκος και κυρίως στη βόρεια και κεντρική χώρα. Πάντως, είναι πιο κοινός κατά τις μεταναστευτικές περιόδους, όταν πολλοί Λαλοτσιροβάκοι κατευθύνονται αναλόγως είτε βορειότερα είτε νοτιότερα.

Η αναπαραγωγική περίοδος είναι μεταξύ Μαΐου-Ιουλίου. Γεννά 3-5 αυγά τα οποία επωάζονται 11 με 13 ημέρες και από τους δύο γονείς. Οι νεοσσοί είναι γυμνοί και παραμένουν στη φωλιά 11 μέχρι 14 ημέρες.
Υπάρχουν δύο υποείδη
Sylvia curruca minula - είναι μικρότερο καφέ και πιο ανοιχτόχρωμο.
Sylvia curruca althaea - είναι μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Ετικέτες: Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Λαλοτσιροβάκος

Back To Top