Μαυροτσιροβάκος - Ορνιθοπανίδα Μαυροτσιροβάκος

Μαυροτσιροβάκος

Μαυροτσιροβάκος, Τρυποβάτης (Sylvia melanocephala)
Ο Μαυροτσιροβάκος έχει 13 έως 14 εκατοστά μήκος και αναπαράγεται στις μεσογειακές χώρες. Τα αρσενικά έχουν μαύρο κεφάλι και σκούρο γκρι από το λαιμό και πίσω. Το στήθος και η κοιλιά είναι ανοιχτό γκρίζο. Στο μάτι του έχει έντονο κόκκινο δαχτυλίδι. Τα θηλυκά έχουν γκρίζο κεφάλι, καφέ πάνω φτέρωμα και καφέ-γκρι πλευρά, η κοιλιά είναι ανοιχτό καφέ. Ο δακτύλιος γύρω από το μάτι στο θηλυκό είναι πιο έντονο πορτοκαλί από το αρσενικό. Συναντάται σε περιοχές με πυκνή βλάστηση και ψηλούς θάμνους, σε ανοιχτά δάση με χαμηλή βλάστηση, αλλά και κοντά σε κήπους και πάρκα.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia)




Είναι ευρέως διαδεδομένη γύρω από τη Μεσόγειο, και εμφανίζεται σε μεγάλα τμήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας, με εξαίρεση το βορρά, ακόμα συναντάται και στο Μαρόκο. Είναι συνήθως ενδημικό είδος λόγω του ήπιου κλίματος της μεσογείου τον χειμώνα, αλλά σε ψυχρές περιόδους του χειμώνα μεταναστεύουν προς τη Βόρεια Αφρική. Έχουν βρεθεί σε περιοχές με θάμνους και φρύγανα σε Μεσογειακά χωράφια. Συναντώνται επίσης σε λιβάδια, ελαιώνες, αμπέλια, ανοιχτούς δασότοπους, βοσκοτόπια και κήπους όπου υπάρχουν φράχτες με θάμνους. Ζουν σε περιοχές με υψόμετρο έως και 2000 μέτρα.

Οι Μαυροτσιτοβάκοι σχηματίζουν ζεύγη και μικρές οικογένειες αλλά δεν φτιάχνουν σμήνη. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο είναι μονογαμικά πουλιά και σχηματίζουν μόνιμους πληθυσμούς, διατηρώντας περιοχές των 8800 τετραγωνικών μέτρων κατά μέσο όρο. Ο μέσος όρος εύρους κατανομής τους είναι 22.300 τετραγωνικά μέτρα, μια ένδειξη της απόστασης που καλύπτουν αναζητώντας τροφή. Αν και είναι μονογαμικά πουλιά μπορούν και να αναζητήσουν άλλα άτομα για ζευγάρωμα όταν επισκέπτονται άλλες περιοχές. Τον Απρίλιο ή τον Μάιο, ο Μαυροτσιροβάκος φτιάχνει την φωλιά του ανάμεσα σε πυκνούς θάμνους. Γεννάει από τρία έως πέντε αυγά. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 13 έως 14 ημέρες και συμμετέχουν και τα δύο γονείς. Οι νεοσσοί αφήνουν την δέκατη ή ενδέκατη ημέρα τη φωλιά και κρύβονται στα πυκνά φυλλώματα. Γεννάει μία ή δύο φορές σε μια σεζόν.
Όπως οι περισσότεροι Τσιροβάκοι είναι εντομοφάγα πουλιά, tρέφεται με διάφορα έντομα και αράχνες από φυλλωσιές και κάτω από θάμνους αλλά και με ζουμερά φρούτα όπως βατόμουρα. Ένα αραχνοειδές θύμα του Μαυροτσιτοβάκου είναι η Πράσινη αράχνη (Micrommata ligurina), μια αρκετά διαδεδομένη αράχνη στη Μεσόγειο.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Ετικέτες: Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μαυροτσιροβάκος

Back To Top