Ερημοτσιροβάκος - Ορνιθοπανίδα Ερημοτσιροβάκος

Ερημοτσιροβάκος

Ερημοτσιροβάκος, Ερημοβάτης, Desert Warbler (Sylvia nana) Sylvia nana
Ο Ερημοτσιροβάκος είναι ένα μικρό ωδικό πουλί με μέγεθος από 11,5 έως 12,5 εκατοστά. Εχει ανοιχτόχρωμο φτέρωμα, το πάνω μέρος είναι ανοιχτό καφέ. Ο λαιμός και το κάτω μέρος είναι λευκά, φέρει ένα φαρδύ άσπρο δαχτυλίδι στο μάτι που εκτείνεται μέχρι το ράμφος. Τα φτερά ασπίδα και δευτεροβάθμιας κρησφύγετα έχουν μεγάλη στο χρώμα της ώχρας ραφές. Οι φτερούγες και η ουρά έχουν έντονο καφέ χρώμα στο πάνω μέρος, τα μεσαία φτερά έχουν μαύρο στο κέντρο. Η ίριδα είναι κίτρινη, τα πόδια είναι ανοιχτό κίτρινο-καφέ. Το ράμφος είναι λεπτό ανοιχτό κίτρινο και σκούρο μόνο στην κορυφή. Τα αρσενικά και τα θηλυκά μοιάζουν μεταξύ τους.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia)




Ο Ερημοτσιροβάκος είναι ένα πολύ δραστήριο πουλί, προτιμάει να κινείται στο έδαφος.
Αναπαράγεται στα δυτικά της Βόρειας Αφρικής και στις στέπες βόρεια της Κασπίας Θάλασσας. Προτιμά αμμώδης ή πετρώδης ημι-έρημες, άγονες στέπες με λιγοστούς χαμηλούς θάμνους, ή περιοχές με βότανα και χόρτα.

Υπάρχουν δύο υποείδη:
Sylvia nana nana είναι γκρι-καφέ στην πλάτη, είναι το ανατολικό είδος ζεί στη Νότια Ρωσία, την Κεντρική Ασία και το Ιράν. Είναι μεταναστευτικό πουλί.
Sylvia nana deserti στην πλάτη έχει ανοιχτό κίτρινο-μπεζ χρώμα, είναι το δυτικό είδος, ζεί στη στα δυτικά της Βόρειας Αφρικής και είναι μεταναστευτικό πουλί.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Ετικέτες: Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ερημοτσιροβάκος

Back To Top