Δενδροτσιροβάκος - Ορνιθοπανίδα Δενδροτσιροβάκος

Δενδροτσιροβάκος

Δενδροτσιροβάκος, Κηποσυκαλλίδα, Orphean Warbler (Sylvia hortensis)
Ο Δενδροτσιροβάκος με 15 έως 16 εκατοστά και 28 γραμμάρια βάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη Τσιροβάκων (Sylvia), σημαντικά μεγαλύτερο από τον Μαυροσκούφη. Το πάνω μέρος είναι γκρι ενώ το κάτω είναι υπόλευκο, ο λαιμός πιό ανοιχτόχρωμος. Η ουρά είναι διχαλωτή με λευκά εξωτερικά άκρα. Το ράμφος πιο δυνατό και μεγαλύτερο από του Μαυροσκούφη.
Τα ενήλικα αρσενικά έχουν γκρι-μαύρο μέτωπο και κάτω λωρίδα ματιών. Το κεφάλι είναι σκούρο γκρι και γκρίζο στο πίσω μέρος.
Η φωνή του είναι ένα χαρακτηριστικό «τεκ-τεκ» και σημαίνει συναγερμό, όταν νιώσει κίνδυνο, με ένα ισχυρό κροτάλισμα. Το κελάηδημά του, ιδιαίτερα μελωδικό και εύηχο, αποτελείται από συχνά επαναλαμβανόμενες φράσεις και μπορεί να θυμίσει το τραγούδι του αηδονιού.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia)




Τα θηλυκά στο φτέρωμα αναπαραγωγής το κεφάλι είναι γκριζοπράσινο και ανοιχτότερο από το αρσενικό. Τα άκρα των φτερούγων καφέ-γκρι, ενώ στα πλάγια καφέ.
Τα νεαρά πουλιά στο πρώτο έτος είναι παρόμοια σε χρωματισμό με τα θηλυκά. Το κεφάλι είναι ανοιχτό γκρίζο, τα πλάγια έχουν καστανό χρώμα όπως και η κάτω πλευρά. Οι φτερούγες είναι ανοιχτό γκρίζο.

Οικότοπός της είναι δάση δρυός, ελαιώνες, πλούσιες σε βλάστηση παραποτάμιες εκτάσεις, περιοχές με μεγάλους θάμνους και διάσπαρτα δέντρα, κυρίως σε ηλιόλουστες βραχώδεις πλαγιές αλλά και μερικές φορές σε πευκοδάση.

Συναντάται στη νοτιοδυτική Ευρώπη στις χώρες του Μαγκρέμπ και ανατολικά φτάνει μέχρι την Αδριατική. Το χειμώνα μεταναστεύει στην υποσαχάρια Αφρική. Φωλιάζει στην κεντρική και βόρεια χώρα ενώ είναι περαστικός στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο Δενδροτσιροβάκος τρέφεται με αράχνες, μαλάκια, βατόμουρα, έντομα και προνύμφες.
Από την ηλικία του ενός έτους είναι ήδη σεξουαλικά ώριμος. Η φωλιά είναι καλαθόσχημη χτισμένη στο ύψος του στήθους σε έναν θάμνο ή σε χαμηλό δέντρο. Γεννάει 4-5 αυγά από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, η επώαση γίνεται και από τους δύο γονείς και διαρκεί από 12 έως 14 ημέρες. Οι νεοσσοί είναι γυμνοί και παραμένουν για 13 έως 14 ημέρες στη φωλιά.

Υπάρχουν δύο υποείδη. Αλλά όλο και από περισσότερους ορνιθολόγους θεωρούνται ξεχωριστά είδη
Western Orphean Warbler Sylvia (hortensis) hortensis,
Συναντάται στη νοτιοδυτική Ευρώπη στις χώρες του Μαγκρέμπ και ανατολικά φτάνει μέχρι την Αδριατική.
Eastern Orphean Warbler (hortensis) crassirostris, περιλαμβάνει balchanica και πιθανώς jerdoni
Συναντούνται στα Βαλκάνια στην Τουρκία, στην περιοχή του Καυκάσου μέχρι την Κεντρική Ασία.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας
Ετικέτες: Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Δενδροτσιροβάκος

Back To Top