Ατλαντοτσιροβάκος - Ορνιθοπανίδα Ατλαντοτσιροβάκος

Ατλαντοτσιροβάκος

Ατλαντοτσιροβάκος, Tristram's Warbler (Sylvia deserticola) Sylvia deserticola
Mε μέγεθος περίπου 11,5 έως 12,5 εκατοστά, είναι από τις μικρότερες Συλβίες. Το χρώμα του φτερώματος είναι παρόμοιο με του Ισπανοτσιροβάκου (Sylvia conspicillata). Τα φτερά είναι σκούρο-καφέ, το δαχτυλίδι στο μάτι είναι λευκό, οι πλευρές είναι καφεκόκκινες, το κεφάλι είναι γκριζομπλέ και το πόδια είναι μπεζ. Στα αρσενικά το φτέρωμα αναπαραγωγής στο λαιμό και στο στήθος είναι καφεκόκκινο, το κεφάλι είναι γκρί, όπως τα δευτερεύοντα και η πλάτη έως την ουρά. Ο λαιμός και το στήθος είναι ανοιχτό καφετί-μπεζ και κάτω από το ράμφος έχει άσπρες ρίγες σαν γενειάδα. Τα θηλυκά έχουν τον ίδιο χρωματισμό όπως τα αρσενικά. Τα θηλυκά έχουν σκοτεινότερη ίριδα, ενώ τα αρσενικά κόκκινη. Τα νεαρά πουλιά έχουν ανοιχτό μπεζ χρώμα στο λαιμό και στο κεφάλι, η πλάτη και το πάνω μέρος της ουράς είναι καφέ-μπεζ.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia)




Προτιμά πλαγιές βουνών με αραιή βλάστηση ή περιοχές με χαμηλούς θάμνους και φρύγανα. Σε ορισμένες περιπτώσεις με μεμονωμένες βελανιδιές ή κέδρα.

Ο βιότοπός του είναι η δυτική βόρεια Αφρική. Είναι εν μέρει αποδημητικό είδος, το χειμώνα μετακινείται πιο νότια σε ημι-ερήμους ξηρές στέπες με θάμνους.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας

Ετικέτες: Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Ατλαντοτσιροβάκος

Back To Top