Μεροικοβάτης - Ορνιθοπανίδα Μεροικοβάτης

Μεροικοβάτης

Μεροικοβάτης, Menetries's Warbler or Ménétries's Warbler (Sylvia mystacea) Sylvia mystacea
Eίναι ένα μικρό πουλί που ζεί στη νοτιοανατολική Τουρκία και τον ανατολικό Καύκασο και ανήκει στο γένος Σύλβια. Το όνομα του είδους δόθηκε πρός τιμή του Εντουάρ Ménétries, (Γάλλος ζωολόγος ο οποίος περιέγραψε τα είδη το 1832). Είναι στενά συνδεδεμένος με τον Μαυροτσιροβάκο (Sylvia melanocephala) της λεκάνης της Μεσογείου και είναι παρόμοιο με αυτό στην εμφάνιση, αλλά ελαφρώς μικρότερο 12 - 13 εκατοστά μήκος και με σκουρόχρωμη κοντύτερη ουρά. Τα αρσενικά έχουν γκριζόμαυρο κεφάλι και από το πίσω μέρος του κεφαλιού έως την πλάτη μεταβάλεται σε σκούρο γκρι. Τα πλάγια είναι ανοιχτό γκρι και περισότερο υπόλευκα. Ο λαιμός και το στήθος στο είδος που ζεί στην Τουρκία είναι κυρίως λευκό ή απαλό ροζ, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας ροζ ή ανοιχτό κοκκινωπό. Το δαχτυλίδι των ματιών είναι λιγότερο έντονο κόκκινο έως καφέ.
Κατηγορία: Συλβιίδες (Sylviidae) | Τσιροβάκοι (Sylvia)




Υπάρχουν τρία υποείδη:
Sylvia mystacea mystacea Συναντάται από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν την Τουρκία και ανατολικότερα έως το βόρειο Ιράν.


Sylvia mystacea rubescens Συναντάται στη νότιο-ανατολική Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ, το δυτικό Ιράν και ενδεχομένως στο Λίβανο.


Sylvia mystacea turkmenica Συναντάται από βορειοανατολικά του Ιράν ανατολικότερα στο Syr Darya valley στην Κεντρική Ασία και φτάνει έως την περιοχή Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν.

Κείμενο: Ζιάκας Ηλιας

Ετικέτες: Συλβιίδες

Ευχαριστούμε που διαβάσατε την ανάρτηση Μεροικοβάτης

Back To Top